7 мита за денталното здраве

May 26, 2020

Съществуват широкоразпространени заблуди относно зъбите и оралното здраве. И да си призная, самата аз вярвах на част от тях. Причината- никога досега, в нито един кабинет, в който съм била- зъболекарите не са отделяли време да ми обяснят част от тях.

Затова при първото ми посещение в Дентално Студио N7 останах със отворена уста (буквално и преносно), когато д-р Иван Станчев ми показа как да си мия зъбите, а д-р Мартин Димитров услужливо ми пусна видео онагледяващо процеса.

За 32 години съм и досега никой, ама никой от лекуващите ме лекари, не ме беше обучавал как правилно да се грижа за зъбите си.

Затова след като свърших с прегледа, не само че си записах втори такъв, но ги помолих да ми съдействат и заедно да работим по проект, който ще повиши осведомеността и денталното здраве на читателите на Mamamia.bg.

Защото въпреки, че Мартин и Иван са симпатични и опитни зъболекари, определено предпочитам да ги виждам по-рядко по работа. Днес, стартираме с първия текст. В него ще ви представим 7 от най-често срещаните митове и ще ви обясним защо не са верни.

1. Бременните жени не бива да ходят на зъболекар.

Даже обратното – всякакъв тип възпаление в устната кухина на една бъдеща майка трябва да бъде лекувано. Най-честите притеснения за бременните жени са свързани с употребата на упойка по време на денталните процедури. Много жени смятат, че упойките са токсични за плода. Съвременните проучвания показват, че тези твърдения са безпочвени.

2. Няма нужда да се лекуват млечните зъби, тъй като така или иначе ще паднат след време.

Млечните зъби имат по-тънък емайл, което ги прави по-предразположени към развитие на кариес. Усложненията на кариеса могат да доведат до възпаление в и около корена на временния зъб, при което да засегне непробилия постоянен зъб. Ето защо кариесите на млечните зъби трябва да се лекуват своевременно.

3. Зъбната болка винаги означава кариес.

Всъщност има много други причини за зъбната болка – зъбната свръхчувствителност, възпалените венци, пулпното възпаление. Понякога дори причините могат да произхождат извън устната кухина – при синуит, дисфункция на темпоромандибуларната става, невралгия и др.

4. За да почистим зъбите си по-добре трябва да използваме четка с по-твърди косми.

За да почистите добре може да използвате и четка с мек косъм. Много зъболекари препоръчват такива четки на пациентите си, понеже са по-щадящи за венците и емайла. За доброто почистване са по-важни правилната техника и редовното четкане.

5. Всички мъдреци трябва да бъдат извадени.

Ако мъдреците са напълно пробили и здрави, няма нужда от тяхното изваждане. В случай че мъдреците са ретинирани, но не създават проблеми – не е нужно да се вадят. Счита се, че след 35-годишна възраст ерупционният им потенциал намалява.

6. Колкото по-често си мием зъбите, толкова по-добре.

Честото миене на зъбите може да доведе до изтриване на емайла. Достатъчно е да мием зъбите сутрин и вечер. По-важно е цялостното и правилно миене на зъбите.
7. Трябва да ходим на зъболекар на всеки 6 месеца.

Периодите са различни за различните пациенти. Докато някои от тях имат нужда да ходят по-често на профилактични прегледи, други могат да посещават зъболекаря си веднъж годишно.

Благодарим на Дентално Студио №7 за съдействието.